Povodom izlaska druge zbirke pjesama ”Pusti”

Povodom izlaska druge zbirke pjesama ”Pusti” autorica Lea Brezar najavljuje ciklus predavanja na temu ”Što mijenjat ne možeš, pusti” koji počinje u mjesecu poezije, 20.03.2018. u Zagrebu, u poznatoj zagrebačkoj knjižari Znanje u Gajevoj ulici te se nastavlja diljem Hrvatske – u Varaždinu, Otočcu, Rijeci, Puli, Bjelovaru, Osijeku, Vukovaru i Splitu.

Kada me pitaju zašto pišem i što to motivira moje stvaralaštvo, moj odgovor je jednostavan: želim svakog čitatelja dotaknuti, inspirirati, razgaliti kako bih ga potaknula da pronikne u sebe i baš tamo pronađe odgovore na pitanja o životu koja često postavljamo sami sebi: Ima li sve ovo smisla? Za što se borim? Jesam li voljena? Mogu li uopće voljeti? Kako da oprostim i otpustim? Mogu li ja to? Što čekam? U svojim pjesmama iznova proživljavam sve te dileme i samu sebe potičem na promjenu. Zaslužili smo doživjeti upravo taj smisao, ljubav, opraštanje, hrabrost, živjeti kako želimo i nekako se nadam da će vam baš ove pjesme pomoći da uvidite što možda do sada niste, da promijenite ono što možete i otpustite ono što vam ne treba”, izjavljuje Lea Brezar, spisateljica i pjesnikinja.

S tim ciljem su organizirana predavanja diljem Hrvatske u kojima će autorica ponuditi ideje o otpuštanju temeljene na dugogodišnjem poslovnom iskustvu i osobnom razvoju i s ciljem da život učinimo boljim od onoga što je bio danas i pustimo ono što nam ne koristi.

Zbirka pjesama ”Pusti”, njezina je sedma knjiga utemeljena na suvremenoj psihologiji koju Lea Brezar vješto isprepliće kroz žanrove u kojima stvara: slikovnica, zbirke pjesama, priručnici i romani. Zbirka ”Pusti” vodič je ka osobnim promjenama jer autorica stihovima vodi kroz vlastite emocije i tom prilikom pogađa ravno u srž čitateljevih osjećaja i iskustava, potiče na promišljanje i nudi rješenja.

”Svakom svojom knjigom, naime, Lea Brezar demonstrira raskošno obilje motiva, tema, stihova i rima koje zauzimaju i po  stotinu stranica, za razliku od tankih zbirki poezije manje produktivnih autora. Druga odlika, atipična za hrvatsku suvremenu poeziju, vatromet je ohrabrenja, podrške i dobrog raspoloženja koje pjesnikinja odašilje u svojim pjesmama, kao da jedva čeka podijeliti ih s drugima. Kod Lee Brezar, naime, nema introvertirane štedljivosti i spore destilacije teških misli. Njezine su rime jednostavne, zaigrane, domišljene sa šarmom i duhovitošću, slične onima vječno radosnih velikana Grigora Viteza i Dobriše Cesarića, koji su svojim dječje jednostavnim unakrsnim i parnim rimama osvojili naraštaje. Motivirajuće, vedre i lakopamtljive stihovane rečenice Lee Brezar zbog svoje šlagerske komunikativnosti iskaču i iz zadanih okvira objavljivanja poezije – njezine pjesme pojavljuju se na citylight plakatima i razgaljuju prolaznike na tramvajskim stajalištima već dva ljeta zaredom ili se pak izvode uglazbljene na festivalima. Sandra Pocrnić Mlakar, iz pogovora.

 

Lea Brezar spisateljica je koja, osim u iskusnom radu perom, svoj profesionalni rad ostvaruje i kao direktorica marketinške agencije „Dhar media“, zasnovanu na načelima dharmičkog menadžmenta. Agencija obuhvaća projekte TouristarTV, Superbrands, stručni magazin Brend kultura te projekt FUL KULTURNO. Kao autorica se afirmirala u mreži novijih hrvatskih spisatelja, među kojima je poseban uspjeh postigla svojim pjesmama u zbirci ”Oda godinama” te romanima ”Superjunakinje” i ”Kradljivci sreće”.

 

Datumi predavanja:

  • 20.03. Zagreb, Znanje
  • 22.03. Varaždin, Znanje
  • 28.03. Otočac, Book Cafe Paradiso
  • 29.03. Rijeka, Znanje
  • 05.04. Osijek, Gradska knjižnica
  • 06.04. Vukovar, Gradska knjižnica
  • 12.04. Pula, Gradska knjižnica
  • 27.04. Split, Gradska knjižnica

Lea Brezar spisateljica je koja, osim u iskusnom radu za perom, svoj profesionalan rad ostvaruje i kao direktorica marketinške agencije „Dhar media“, zasnovanu na načelima dharmičkog menadžmenta. Agencija obuhvaća projekte TouristarTV, Superbrands, stručni magazin Brend kultura te projekt FUL KULTURNO. Kao autorica se afirmirala u mreži novijih hrvatskih spisatelja, među kojima je poseban uspjeh postigla svojim pjesmama u zbirci ”Oda godinama” te romanima ”Superjunakinje” i ”Kradljivci sreće”.