Opis

O romanu

“Brezar svoj dijapazon likova obogaćuje i najstvarnijim likom od svih predstavljenih, srednjoškolkom Irom koja je u vremenu pandemije, potresa, negativnih mišljenja i nastave na daljinu (čitaj: teške desocijalizacije i oduzete mladosti pogubne za čovjeka, osobito adolescenta) suočena s napadima panike i ranjavanjem njezine mlade formirajuće osobnosti. U djevojci se ogleda stvarnost koja je znatno češća od korumpiranih bankara, lepršavih „instagramuša“ s višim ciljevima ili hipijevskih psihologinja; u Iri se ogleda sva naša budućnost koja je pod utjecajem društvenih promjena (kakve su osjetile i pojedine generacije desetcima godina prije) izgubila svoju lakoću življenja, ludost i mladenačku neopterećenost sačuvanu u školskim dogodovštinama, druženjima, izlascima, prvim ljubavima te svemu onomu što oblikuje pojedinčeve kasnije korake.”
Iz Predgovora Marine Mađarević

 

Altea je megapopularna influenserica s poduzetničkim ambicijama kojoj lock down ugrozi planove. Bernard je korumpirani bankar koji se, tražeći iskupljenje, slomi na kauču psihologinje Ignacije, a Mario je pisac s nestalnom inspiracijom, koji napiše roman o Bernardovu životu i doživi uspjeh…

U romanu „Godna Štakora“ Lea Brezar uplela je sudbine šestero likova koje će potres i epidemija u 2020. godini dovesti pred zid. Kolektivna kriza dovela je osobne krize do pucanja, a rješenja nisu jednostavna. No, Lea Brezar blagonaklona je prema svojim junacima koji postaju svjesni nužnosti katarze, pa tada čak i zatvor može biti put u slobodu. „Moja je krajnost u kojoj živim svoj duhovan život jednaka tvom mraku materijalnog,“ kaže Bernardu psihologinja Ignacija na jednom mjestu, kada postaje jasno da roman „Godina Štakora“ nije samo roman o šest likova, već roman o nama.

Dvanaest godina kasnije, također u godini Štakora, junaci romana ponovno se okupljaju i zbrajaju životni saldo, osobni kao i kolektivni. „Hrvatska teško proživljava procvat svjesnosti, to nam je nažalost krimen. Svjesni smo da smo potpuno nesvjesni, ali korak dalje ne mrdamo. Politika je ista. Izmjena stranačkih grupa vrti se već desetljećima kao rulet. Dvije boje su uvijek u igri, pobjeđuje ona sljedeća.“

Četvrti roman Lee Brezar reakcija je na burnu 2020. i putokaz prema višoj razini svjesnosti i odgovornosti. Autorica koristi simboliku kineskog horoskopa za tumačenje krize čije je drugo lice prilika koju treba prepoznati, a donosi novu kvalitetu života.

Roman „Godina Štakora“ brzog je, suvremenog tempa, a na kraju poglavlja navedene su fusnote s objašnjenjem pojmova koji su označili doba u kojem živimo.