Sažetak

Krešo je bio dobar suprug. Supruga mu bolno nedostaje i nakon njezine smrti osjeća koliko ju je volio, uz krivicu i kajanje zbog propuštenih trenutaka, koje nastoji dozvati u razgovoru sa sinom. Tek sada, nakon ispraćaja, dok se vraća u praznu kuću, ima vremena izvući nepročitana pisma na koja ga je Tina upozorila prije smrti. I otkriva da je znala za njegovu izvanbračnu vezu skrivajući pisma žene s kojom je bio u usputnoj vezi. Prva reakcija je grižnja savjesti, a zatim pomalo shvaća Tininu perspektivu i poruku da je slobodan. No, što učiniti sa svojom slobodom? Jer Krešo je svoju slobodu živio, slušao intuiciju i svoje podsvjesne impulse tražeći odgovore na putovanjima u egzotične zemlje. I na putovanjima čudnim slučajem susretao Andreju koja je činila dio njegova života koji se nikamo nije uklapao…

Što kada se ispostavi da potraga za sobom završava na neočekivan način? Kako nastaviti kad život traži suočavanje s vlastitom intimom i osjećajima?

Peti roman

Lea Brezar u svom petom romanu nastavlja istraživati psihologiju svojih likova i pred njih postavlja mistične zadatke, da bi pokazala pravu priroda stvarnosti u kojoj prije treba svega prihvatiti sebe. Roman i svojom dinamikom odražava duhovnu potragu – intenzivan je doživljaj bolesti i smrti supruge, zahtjevna su putovanja i potraga za smislom, da bi se dvostruki život koji je glavni junak vodio smirio u krugu ljudi koji ga trebaju i prihvaćaju.

Aktualna tema, beskompromisni dijalozi u kojima istina izlazi na vidjelo, životne pouke u neočekivanom kontekstu i izazovno „tu i sad“ pred kojim nema uzmicanja – to su elementi kojima roman „Moja čudesna aleja“ postavlja pitanje koju stvarnost živimo i kome prikazujemo svoje pravo lice? Roman je spiralne strukture, koja nas postupno vodi u središte osjećaja glavnog lika.

Kao i prethodni romani Lee Brezar („Superjunakinje“, „Ogledala“, „Kradljivci sreće“ i “Godina Štakora“), roman „Moja čudesna aleja“ je pitak i komunikativan, s filozofskom poukom o identitetu i osjećajima, koja odgovara na suvremene neuroze.