Molim vas, nemojte se lagati da nije do vas. Da nije problem u vama. Da je svijet krivo postavljen i da nema više pravih vrijednosti. Da sustav ne funkcionira. Da je borba uzaludna.

Usudit ću se reći da to zaista nije tako. Možemo se vrtiti u krug oko politike, oko sustava, oko uhljaba, možemo. A možemo se malo okrenuti prema sebi. Možemo preispitati uvjerenja zbog kojih smo danas ljuti, nestrpljivi, ugorženi, sluđeni.

Možemo. Možemo zagristi u tkivo stvaranja i stvoriti okruženje u kojem ćemo se osjećati bolje. Možemo početi od sebe.

Preispitati svoja uvjerenja

Tko sam? Što je to što želim? Što je to što me zapravo smeta? Uđite u sebe i prestanite se kozmetički servisirati. Uronite duboko, svašta ćete naći, a najbolje od svega je što ćete se osnažiti. Upoznati sve djelove sebe – pa i one mračne – znači da znate mapu po kojoj šetate. Znate svaki njen kutak i kad se desi urnebes, nema iznenađenja. Emocije se stišaju za dvije minute, zapamtite to!

Suočiti se

Suočiti se s time što me ljuti  i procijeniti da li mogu promijeniti išta po tom pitanju. Ako možete, super – mijenjajte. Ako ne možete, promjeniti stav. Okrenite ploču. Osustanite od tvrdoglavosti i prihvatite da je svijet takakv kakav jest. Ono što možemo mijenjati je nekad samo naš pogled na stvari.

Nitko ne zna kako je meni

Nemojte tvrditi da nitko ne zna kako je vama. Svi mi prolazimo slične životne situacije. Mnogi od nas se brinu i ne znaju kako izaći na kraj s brigom. I nije poanta u tome da izađete na kraj s njom, nego na koji je način nosite. Neke brige jednostavno postoje da se nose! Pa ako si je dobuo – nosi je. Nosi je dok ne nažeš rješenje, ali se nemoj identificirati s njome. Nemoj reći da si ti ta briga. Odvoji se. Zamisli da je to osoba koja stoji pored – i nekad je jednostavno zamoli da sjene i ohane.

Radi svaki dan pomalo

Samo vježbanjem osvješćivanja možemo promijeniti svoj pogled na stvari. Nakon osvješćivanja slijedi mijenjanje stvarnosti, usmjeravanjem na ono što želimo i što nam treba. Ukoliko želite biti strpljiviji – duboko dišite kad se uzrujavate. Ponavljajte to u svakom trenutku kad ste uzrujani. Podsjećajte se na to ako ste zaboravili. Budite budni. Ponavljanje je majka znanja, zar ne? Isto je i s lošim obrascima. Ključ je u broju 21. Nakon 21. put nešto postaje navika. Zato ne odgađajte.

Ne obeshrabrujte se

Što ako ne upali od prve? Od 26? Za neke stvari treba vremena. Nekad i nije vrijeme. Nekad radimo nešto što nas vodi u potpuno pogrešnom pravcu, a mi baš srljamo tamo. Pa nas život lupa, postavlja stop znakove, govori nam da usporimo. Razmislite jel baš tako mora biti? Napravite zakoret. Promijenite kolosijek. Preletite taj ocean. Nađite novi otok… I dajte si vremena. Ako vam se žuri, znajte da će se sve dogoditi baš kada treba unatoč tome koliko vi stajali na gas. Stoga se opustite.

I opet, da se ne zaboravi – nemojte se lagati. Nemojte se zavaravati da je ključ vaše sreće u tuđim rukama.

Stoga, zasučite rukave i idemo u osobne pobjede!

Ja navijam za ‘nas’!

Foto: Unsplash by Aaron Burden