2020. u potpunosti posvećujem obrazovanju i to na nekoliko razina!

Prvo: studentica sam psihologije

Prva je da sam student dugo željene psihologije koju u Hrvatskoj ne možeš studirati jer za nju ne postoji izvanredni studij. Zato sam odabrala UK i to online obrazovanje. Ako me pitate zašto, nisam tip za life coaching i brza rješenja. Zapravo ježim se od kratkih tečajeva iako smatram da mogu i jesu dodatno obrazovanje, ali nikako temeljno, za poslove rada s ljudima.  Priroda posla rada s ljudima traži dobre temelje, a onda i niz godina iskustva. Kod mene se, eto, sve događalo obrnutim slijedom – prvo sam stjecala iskustvo, ali se nikad nisam prestala educirati, pa sada zvanično i to činim.

Studiranje u 42. ima svoje prednosti. Posebice kada studiraš onilne što znači da sam organiziraš svoje vrijeme i planiraš učenje. Dobra organizacija je pola posla, dobro to zna moja Slagalica (Tamara Kajari). Za mene je planiranje ključ djelovanja.
Druga prednost je to što te predivne 42. nose iskustvo koje pomaže u razumijevanju gradiva. Ne bojiš se izazova – i studija na engleskom. Tu barijeru sam uspješno preskočila. Rezultat koji ostvarujem motivira me da se još više trudim, a Britanci jako dobro znaju da je motivacija počelo obrazovnog sistema.

Drugo: osnivačica srednje škole EPOHA

Baš iz tog razloga se iznimno veselim novom početku koji je pred našom srednjom školom. Otvorila se jedna nova epoha – EPOHA, privatna gimnazija uskoro počinje s radom. Moto ustanove je ‘učernje iskustvom‘ i to zato što je to jedini put da naučeno postane trajno. Učite li emocijama, najbolje učite. Kao majka dvije tinejdžerke imam iskustvo u privatnoj i državnoj školi. Iz državne smo pobjegli glavom bez obzira jer nam nikako nije odgovarala metodologija pritiska kojoj su izloženi učenici. Naša starija kći bila je kolateralna žrtva tog sustava, i samo broj. Psihologinja i razrednica u X. gimnaziji slijegale su ramenima – jer je to tako, a ako mene pitate, ne smijemo se miriti s ‘to je tako’. Naravno da je to bio okidač za pokretanje EPOHE, u koju ne bih mogla zaroniti da uz mene nije moja draga prijateljica Renata Brekalo, (osnivačica DV Bambi) žena s niz godina iskustva u obrazovanju i s jednakom vizijom za bolje uvjete obrazovanja. Druga razina je ostvarena.

Treće: predavačica na PVZG-u

A treća razina čeka proljeće i predavanja na PVZG-u i kolegij kreativnog pisanja. Veselim se tome da sam dobila priliku stati pred budućnost i predati joj svoje znanje i iskustvo. Vjerujem da jedino tako, motivirajući, dajući i ustrajući možemo pokrenuti nove generacije na promjenu. Svojim primjerom dajemo im nadu – Hrvatska ima budućnost. poznajem mnoge koji vjeruju u to i unatoč svemu čine male korake koji mijenjaju našu stvarnost.

Stoga pozdrav obrazovanju! Pozdrav promjenama! Ne dozvolite da vam kažu da se ne može drugačije, jer se može. I u školi vašeg djeteta jer je stav u pristupu učitelja, a ne samo u kurikulumu. Tko god vas u to uvjerava, traži izgovore.  Učiteljsku i nastavničku kreativnost nitko ne može zabraniti. Promjenu ne možete zaustaviti, ona je neminovna. Čvrsto vjerujem da dolaze neke pametnije generacije i dužni smo postaviti im dobre temelje za to.

Stoga ne budite pasivni promatrači, budite učenik – jedino tako rastete! Neka i vaša 2020. bude posvećena obrazovanju.