Pozitivne misli privlače pozitivna iskustva u naš život.

Lijepa teza, zar ne? Vrlo česta u new age litereaturi i u samopomoći. Volim je, ona me promijenila. Ali nemojmo se zavaravati. Voljela bih kada se ljudi ne bi zanosili i zaboravili na njenu dvojaku istinu zaboravivši da je njeno pravo značenje zapravo nosi nešto drugo:

Pozitivne misli privlače pozitivan pogled na život koji nam olakšava teške situacije koje nam život nametne.

Za sebe bih mogla reći da sam pozitivna osoba. Vrlo često dobre volje. Oni koji me znaju, potvrdit će isto. Energična sam i intuitivna, volim život iako me mazio nije. Kada sam se odlučila na osobni razvoj, krenula sam od činjenice da sam sama sebi teška i da tu težinu trebam mijenjati. I promijenila sam se. Promijenio se svijet oko mene. Izdigla sam se iz svog osobnog mraka, neuspjeha i krenula pravim putom. Ostvarila poslovni uspjeh i odlične odnose. Ali daleko od toga da mi život nije poslao izazove, muke i iskušenja. Koliko god ja pozitivno mislila oni su bili tu, jednako teški. Obojani neizvjesnošću i strahom.

No, uz jednu važnu istinu – ono što sam gradeći sebe izgradila je vjera da je sve dobro i baš kako treba biti u ovom trenutku za mene. Sva iskustva su dragocjena, ona nas osnažuju.

Ako naučimo te lekcije, idemo dalje. Ali lekcije ne prestaju i ne nestaju. Ako budemo mislili samo pozitivno problemi neće isčeznuti iz našeg života. Nije da se nitko više oko nas neće razboljeti, dobiti otkaz, pasti ili ogrebati. Da je tako, gdje bi bili životni izazovi? Što bi nam onda ostalo za učenje?

Stoga, nije stvar samo u pozitivnom mišljenju, stvar je u djelovanju.

Djelovanju, tj. posljedicama koje nas dočekaju nakon donošenja odluka o malim i velikim stvarima u svom životu.

“Ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čini tebi.”, mnogo je sažeto u toj rečenici. Pa kada svakodnevno budemo brinuli o drugima kao da su zaista dio nas i kada ne dozvolimo da ih naši postupci povrijede, oštete, razočaraju, obezvrijede već nadahnu, usreće i oraspolože, onda će se i naš dug prema životu, može i karma, smanjiti. Čineći dobro drugima punimo se ljubavlju. Ljubav pokreće, mijenja i nadahnjuje. Daje nam snagu da u lošem vidimo dobro i da strpljivo sačekamo da oluje prođu, podignemo ponovno jedra i zaveslamo u novo sutra što god nas čekalo tamo. S vjerom pod rukom, vjerom da je sve u najboljem redu, kako god bilo i koliko se god život činio neizvjestan. Prvo ćemo krenuti zavoljeti sebe, zatim druge, pa će nam se razviti suosjećanje, zatim ćemo djelovati mjenjajući svijet oko sebe.

Pozitivan stav nosi promjene. Promjena nosi mijenjanje vlastitih loših obrazaca (ponavljajućih postupaka). Oni nose lekcije koje trebamo savladati kako bi uklonili njihovo djelovanje.

Stoga zaključak je jasan: Pozitivne misli znače pozitivan pogled na život i snagu koja će nam omogućiti da djelujemo i idemo dalje. Bez obzira na sve, ali ne isključuju negativne situacije.

Ništa u životu nije crno ili bijelo. Život se događa  negdje u paleti duginih boja.