Pet knjiga, pet vina, pet žena i pet živih snova u Hotelu Balatura, na večeri vina i knjige

 

Za-blog-4

Jedan prilično prohladan dan u Zagrebu završio je putovanjem na Kvarner, u mjesto Tribalj gdje se nedaleko od Tribaljskog jezera i šetnjice, nadomak šume i skrivan od pogleda smjestio čaroban mali obiteljski hotel Balatura. O hotelu sam čula od prijateljice, jedne posebne žene koja je na jednom mjestu u virtualnom svijetu u samo dvije godine okupila 150.000 ljubitelja knjige. Ta me dama pozvala na druženje u Hotel Balatura, na večer “Knjige i vina” gdje sam, između ostalog, predstavila i svoju novu knjigu, mali priručnik naslova: “DA, I?”. Ona se zove Alis Marić, kojoj se u protekle dvije godine ljubav prema knjigama pretvorila u posao od kojeg danas i živi. I naravno da je u tom svom stvaralačkom book filmu negdje, u nekom malom seocetu pored Rijeke, pronašla tako specifično mjesto: hotel Balaturu – literalni hotel! Ako mene pitate, to je hotel s pravom pričom i s vidljivom dušom.

Stara kuća, koju su vlasnici odlučili urediti u hotel, nekoć je bila samo zdanje od kamena u ruševnom stanju, a danas je jedno toplo gnijezdo ljubitelja knjige koje vodi druga iznimna žena u ovoj večeri, Anne-Kathrin Godec zajedno sa svojom obitelji – mužem i pet sinova. J U hotelu Balatura je svaka soba nazvana po jednoj samonikloj biljci tipičnoj za hrvatsko primorje. Kadulja, limun, lavanda u kamenoj palači uređenoj u rustikalnom stilu. Podovi i zidovi od kamena, zelene žaluzine na prozorima, jedan od najudobnijih kreveta u kojem sam spavala i miris lavande koji vas zaljulja čim izađete u dvorište.

Ono što mi je bilo zaista genijalno, jest činjenica da je Balatura vegetarijanski hotel. Prvi puta, nakon dugo vremena, na putovanju ne pričam stranim jezikom, dok su se ostali gosti za mojim stolom zabavljali otkrivajući neobične okuse ”novih” jela.

Za-blog-1

Nakon večere, spustili smo se u konobu gdje se održavala večer Knjiga i vino u vodstvu Alis Marić i Jelene Šimić Valentić, somelijerke, treće dame koja je nosila ovu večer svojim zanimljivim poznavanjem vina i prenijela nam svoju ljubav prema tom čarobnom nektaru na svoj šarmantan, spontan i zanimljiv način. To je treća žena koja me te večeri još jednom podsjetila da se za snove vrijedi boriti koliko nam god taj put bio naporan. Jelena je nedavno pokrenula prvu crown funding kampanju u Hrvatskoj kako bi osnovala svoj prvi “wine boutique” i u samo tjedan dana uspjela, kako i sama kaže, nemoguće – ono u što nitko oko nje nije vjerovao da će uspjeti. Putem društvenih mreža njena se kampanja zavrtila kao čigra i zaustavila se s vrtoglavom brojkom od 120.000 kn. Bravo Jelena!

Za-blog-2

Osim knjiga stranih autora koje je Alis predstavila te večeri, nasuprot mene za stolom, sjedila je ”divlja” dama, mlada žena koja je po mnogočemu posebna. Ono što bih odmah naglasila je, da je prkoseći svim pravilima i ostajući svoja, svojim knjigama osvojila ne samo Hrvatsku već i regiju. Knjiga “Jebe li vas ego?”, ostavila je traga na književnoj sceni 2015., a “Divlja žena” puštena je nedavno da luta ovim prostorima nadahnjujući mnoge slične sebi ili, pak, one žene koje se žele vratiti svojoj autentičnosti i stati kao prave ratnice na tlo, znajući što žele i kamo trebaju ići. Knjiga ljubavi i utjehe, autorice Ingrid Divković, nadahnula je sinoć i Kvarner.

Knjige

Na kraju, kako Alis kaže “šećer na kraju”! A ja ću se našaliti i reći da je knjiga koju sam predstavila – na “svjetskoj premijeri”, kako je to Anne-Kathrin Godec rekla – upravo bila to u svom malom formatu. 11×16 centimetara, knjiga i za najmanju torbicu, ali za moje srce veliki format u koji sam na stotinjak stranica sažela svoja životna iskustva koja će vas, nadam se,

nadahnuti da u trenutku nakon životnih padova, ipak ustanete, stavite flaster, udahnete duboko i ponovo raširite krila. I, pritom, ne misleći na to što je bilo već kamo idete uz samo jednu, jedinu misao: DA, I?

Čitajući jučer iz nje, prožela me zahvalnost što sam je imala prilike predstaviti baš ovdje, uz svoju book obitelj i uz ženu koja je mojim knjigama dala krila pričajući o njima na svom blogu Čitaj knjigu, uz Alis.

 

Sve ostalo je suvišno reći
Ostadoše zapisane riječi
Od neke mudrosti tkane.
Uz zvuk čaša što se dižu
Za žene, knjige, vino
I u snove obojane!

P.S. Video stiže, da malo sve osjetite sami. <3

Lea