Ana, ulomak iz Superjunakinje

Mrzila sam ih sve. Šminkerice u plavim kutama koje su nam slagale čašice s lijekovima, a popodne bi s torbicom pod rukom odlepršale u svoje savršene živote ostavljajući jankomirsku ludaru onima koji tu pripadaju. Fuj.
– Gospođo Ana, imate li koga da vam donese čiste stvari?
– Je, je, imam. Svog makroa. Jedva čeka da mu se javim. Možda dofura i koju mušteriju. Pogledala me prijekorno, ali nije se čudila. Od mene je navikla na štošta.
– Onda ćemo vam pronaći nešto tuđe. Morate se presvući i oprati, tu ste već tjedan dana – rekla je i otišla u smjeru sestrinske sobe još jednom pogledavši Jasnu koja je spavala u blaženoj ekstazi koktela za smirenje.

Uđoh. U sobi je na krevetu sjedila nova gošća. Marlena nekako. Ona mi je odmah bila draža. Doveli su je nakon saobraćajke u pijanom stanju i smrdjela je kao i ja, na povraćotinu. Pogledi nam se susretnu i ona svoj skloni. No, za trenutak progovori.
– Smijemo li pušiti ovdje?
– Vani – odgovorim i sjednem na krevet popravljajući kosu i nespretno je gurajući iza uha.
Marlena me pogleda i pita imam li cigaretu, a ja se nacerim bahato:
– Izgledam li kao da imam?
– Ne – nasmiješila se i ona. Kuži spiku, pomislim. Nije kraljica. Nije ju život mazio. Samo se malo preseravala na terapijskim zajednicama. Ali kužila sam je. I ja bih se preseravala s onim tipom koji ju je nekoliko puta došao vidjeti.

Preseravala se svojim stanom, kućom na moru, putovanjima, autom i poslom. Ćelavim ševcem koji je ganjao susjedu i tu bi začepila. To ju je žuljalo, nije se mogla nositi s time.
Kužila sam. Nisam ni ja ispočetka. No, kad me Stipe upoznao sa svojim komadima koji rade za njega – i pod njim, bilo mi je jasno da ako želim biti blizu i na toplom, moram igrati njegovu igru. Grupnjak, jednadžbe s kojekakvim nepoznanicama – na kraju s tipovima koje sam redala samo za šut. Ali to je bilo poslije, kada više ništa nije bilo besplatno.
Nakon što sam se navukla na Stipine laži, na hors i nakon što je našao Malu i stavio prsten.

Prsten s lajnom.
Mala je opako igrala.
On je postao cucak.

Lea Brezar: Superjunakinje, Dhar Media, Zagreb 2017.

 

2017-02-13T14:19:51+00:00

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ova stranica koristi kolačiće. Kako bi internetska stranica radila ispravno te kako bi ju se moglo unaprjeđivati u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledavanja, potrebno je minimalnu količinu informacija (cookies) spremiti na vaše računalo. Više od 90% internetskih stranica koristi praksu kolačića te su po pravilima Europske unije obvezne zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu kolačića, čijim blokiranjem i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće biti funkcionalne. Ok