Ana, ulomak iz Superjunakinje

Mrzila sam ih sve. Šminkerice u plavim kutama koje su nam slagale čašice s lijekovima, a popodne bi s torbicom pod rukom odlepršale u svoje savršene živote ostavljajući jankomirsku ludaru onima koji tu pripadaju. Fuj.
– Gospođo Ana, imate li koga da vam donese čiste stvari?
– Je, je, imam. Svog makroa. Jedva čeka da mu se javim. Možda dofura i koju mušteriju. Pogledala me prijekorno, ali nije se čudila. Od mene je navikla na štošta.
– Onda ćemo vam pronaći nešto tuđe. Morate se presvući i oprati, tu ste već tjedan dana – rekla je i otišla u smjeru sestrinske sobe još jednom pogledavši Jasnu koja je spavala u blaženoj ekstazi koktela za smirenje.

Uđoh. U sobi je na krevetu sjedila nova gošća. Marlena nekako. Ona mi je odmah bila draža. Doveli su je nakon saobraćajke u pijanom stanju i smrdjela je kao i ja, na povraćotinu. Pogledi nam se susretnu i ona svoj skloni. No, za trenutak progovori.
– Smijemo li pušiti ovdje?
– Vani – odgovorim i sjednem na krevet popravljajući kosu i nespretno je gurajući iza uha.
Marlena me pogleda i pita imam li cigaretu, a ja se nacerim bahato:
– Izgledam li kao da imam?
– Ne – nasmiješila se i ona. Kuži spiku, pomislim. Nije kraljica. Nije ju život mazio. Samo se malo preseravala na terapijskim zajednicama. Ali kužila sam je. I ja bih se preseravala s onim tipom koji ju je nekoliko puta došao vidjeti.

Preseravala se svojim stanom, kućom na moru, putovanjima, autom i poslom. Ćelavim ševcem koji je ganjao susjedu i tu bi začepila. To ju je žuljalo, nije se mogla nositi s time.
Kužila sam. Nisam ni ja ispočetka. No, kad me Stipe upoznao sa svojim komadima koji rade za njega – i pod njim, bilo mi je jasno da ako želim biti blizu i na toplom, moram igrati njegovu igru. Grupnjak, jednadžbe s kojekakvim nepoznanicama – na kraju s tipovima koje sam redala samo za šut. Ali to je bilo poslije, kada više ništa nije bilo besplatno.
Nakon što sam se navukla na Stipine laži, na hors i nakon što je našao Malu i stavio prsten.

Prsten s lajnom.
Mala je opako igrala.
On je postao cucak.

Lea Brezar: Superjunakinje, Dhar Media, Zagreb 2017.

 

2017-02-13T14:19:51+00:00

Leave A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ova stranica koristi kolačiće. Kako bi internetska stranica radila ispravno te kako bi ju se moglo unaprjeđivati u svrhu poboljšanja vašeg iskustva pregledavanja, potrebno je minimalnu količinu informacija (cookies) spremiti na vaše računalo. Više od 90% internetskih stranica koristi praksu kolačića te su po pravilima Europske unije obvezne zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu kolačića, čijim blokiranjem i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće biti funkcionalne. Ok